2025.11.9. (vasárnap)

Jó a kezdés

Jó a kezdés

Dátum:

"Aki minden nap iszik a papsajt levéből, az arra a napra megóvta magát a betegségektől" - áll Plinius középkori füvészkönyvében. Ha ekkora elvárásaink nincsenek is a Tiszai hajósok terének legújabb éttermével szemben, arra azért joggal számíthatunk, hogy valami különlegeset kapunk.

Számomra már az is örömteli, hogy a Tiszai hajósok terének legrégebbi háza – amelynek egyik felét a Galéria étterem foglalja el – a Papsajt étterem és kávéház megnyitásával teljes egészében megújult. Bár alapvetően nem nyúltak hozzá az épület külsejéhez, de a bejárat elé kihelyezett székek és terített asztal, a lobogó zászlók és a hangulatos nyárestéket ígérő belső udvar elsőre is igényes vendéglátóhely benyomását keltik. Belépve ugyan kicsit meglepő, hogy szinte belátunk a konyhába, bár ez inkább azt is sugallhatja, a hely kitalálóinak és működtetőinek a lényeg tekintetében nincs takargatni valójuk.

A Papasajt belülről nem óriási. Két szobányi helyiség, amiben talán negyven ember fér el kényelmesen. Az enteriőr szakember vagy az átlagnál jobb ízlésű tulajdonos munkája lehet. Még akkor is, ha nekem kicsit minimalista, és a belső helyiségben úgy érzem magam, mint egy olyan új lakásban, amit még nem laktak be.

Az étlapot már a bejárat előtt fellapozhatjuk, és két dolgot azonnal leszűrhetünk belőle. Az egyik, hogy nem akarnak bennünket áttekinthetetlen és felfoghatatlan tételszámú ajánlattal traktálni. Részben talán azért, mert lassan ez a honi éttermi trendektől is távol áll, részben pedig azért, mert becsapni se akarnak, hiszen ekkora konyhában nem lehet túl sok féle ételt tisztességesen és bármikor elkészíteni.

A másik, amit leszűrhetünk, elsősorban a napi menük kínálatából, hogy a Papsajt valóban új színt akar hozni a szolnoki éttermek kínálatába. A normál menü mellett ugyanis kínálnak fitness, gluténmentes, vegetáriánus, tejcukor érzékenyeknek szánt és paleolit menüt is. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy ezek egy részére nem vagyok rászorulva. Másik részéről pedig bevallom, egyelőre nem nagyon lehetne rávenni a fogyasztásukra, de elfogadva, hogy nem vagyunk egyformák, meghajolok az ötlet nagysága előtt. Sőt, kifejezetten szurkolok a Papsajtnak amiatt, hogy járjon sikerrel a kezdeményezésük.

Főleg, ha a hagyományos konyhát is becsülettel művelik. Márpedig az eddig kipróbált leveseik erre utalnak. Meg van bennük ugyanis az a szükséges plusz, ami egy konyhát különlegessé tehet, ami miatt feltétlenül azt kell mondani, jó a kezdés a Papsajtban.

Előző cikk
Következő cikk

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Megosztás:

Legfrissebbek

Hírlevél feliratkozás

spot_imgspot_img

További írások
Kapcsolódó

Jól van az úgy

Esküszöm, a jobbítási szándék vezérel. Mert ennek a helynek a Kossuth utcán nemhogy működnie, de hasítania kellene, ami könnyen sokak kedvence lehetne. De így? Vasárnap délután olyan zene üvölt, mint egy rossz falusi vurstliban. És mindenről süt, hogy jól van az úgy, semmi sem oszt vagy szoroz.

Az én pékem

A jó pékség ugyanolyan fontos része a városnak, mint a kávéház, a könyvesbolt, a virágos vagy éppen az a cukrászda, amit a magunkénak mondunk. Ezek a jóízű, szerethető, de csak itt értelmezhető vállalkozások visznek életet a házak közé. Most elárulom, melyik az én szolnoki pékségem.

Lekvár és pár szó

Zoli bácsi szilvalekvárja a Hild téren főtt. A szemünk láttára merte az üvegbe, tanácsot is adott a tárolásához, meg jó étvágyat is kívánt. Ha nem állt volna sor a pultja előtt, talán másról is elkezdünk beszélgetni. Mert a Helyi termékek vásárán ez is belefér. Minden hónap második vasárnapján.

Jaj, Tisza!

Adtam egy újabb esélyt Szolnok egykor legendás éttermének a Tisza szállóban. A jó szándékom elvitathatatlan, hiszen a családomat vettem rá, hogy próbáljuk ki a vasárnapi svédasztalos ebédet. Ezúton is elnézést kérek tőlük. Mert amit kaptunk, az mindent alulmúlt.