2025.11.19. (szerda)

Majdnem, mint otthon

Majdnem, mint otthon

Dátum:

Kellenek olyan helyek, ahol majdnem úgy főznek, mint otthon. Ahol a csigatésztás húsleves nagyon hasonlít arra az utánozhatatlanra, amit nagyanyám tudott elkövetni, ahol a húsokkal és a körettel semmi különöset nem csinálnak, és ettől olyanok, ahogy szeretjük. Horváth kert a város szélén.

11-horvatkert1_400Az interneten keresgélve nagyon gyorsan kiderül, hogy a Horváth kert elnevezés igen népszerű a vendéglátósok körében. Ezen nem is csodálkozhatunk, hiszen Békeffi István szövegét, Lajtai Lajos zenéjének köszönhetően szinte mindenki fel tudja idézni, és a Horváth kertről szerintem sokunknak egy amolyan igazi, kockás abroszos, magyaros kisvendéglő jut eszébe. Olyan, ahol még nem matat a fúziós konyha, és aminek a levegőjétől is rosszul lesznek a szélsőséges vegetáriánusok.

Ez a név azonban kötelez. Még akkor is, ha esetleg csak azért választja a tulajdonos ezt a nevet, mert éppen így hívják. Ha Horváth kert, akkor annak majdnem olyannak kell lennie, mintha otthon lennénk, csak éppen a főzés, a tálalás és az elpakolás gondját megoldják helyettünk.

Ebből a szempontból a szolnoki Horváth kert nem okoz csalódást. Annak sem, aki pár hónappal ezelőtt még ugyanabban a városszéli épületben, az Alföld kapujában ebédelt. Elsőre úgy tűnhet, hogy nem változott itt semmi a néven kívül. Anno az Alföld kapujának konyhája is pontosan olyan jó és házias volt, mint amilyen a Horváth kerté lett.

11-horvatkert4_400Megmondom őszintén, amikor annak idején a régi és az új négyes Szajol felé eső kereszteződésében, közvetlenül a benzinkút mögött megnyitott ez a hely, kicsit ódzkodtam tőle. Azt hittem, hogy a nem éppen igényes tranzitforgalom lestrapálja majd. Ám, nem ez történt. Az Alföld kapuja az igényesebb utazók, és a jó ízeket kedvelő szolnokiak egyik kedvenc helye lett. Hogy miért történt tulajdonosváltás, nem tudom, de őszintén szólva, nem is érdekel.

Vasárnap szinte teltház volt. A benti asztaloknál családok ebédeltek, a teraszon talán átutazó motorosok. A húsleves finom volt, a mindenféle húsokkal – és kakastaréj szalonnával felszerelt – tál pedig bőséges és finom. Mi kell még egy jó vasárnapi ebédhez? A pincér gyors volt és kedves, az étel friss, meleg és bőséges.

Tudom, hogy a Horváth kert soha nem jut a Michelin-csillagnak még a közelébe se, a döntnökök még a térképen se találják meg, de ez ki a kutyát érdekel. Kellenek olyan éttermek, ahol majdnem úgy főznek, mint otthon. És biztos vagyok abban, hogy ötven kilométerre tőlünk, sok mindent már nem úgy készítenek, mint errefelé – például nem ismerik a csigatésztát! -, tehát még a magyaros, házias éttermek sem egyformák. Ez a Horváth kert a szolnoki Horváth kert, így kell elfogadni, és drukkolni, hogy legalább annyi ideig éljen, mint az Alföld kapuja.

És ha csak azt csinálja, amit eddig, nem kívánunk lehetetlent.

Előző cikk
Következő cikk

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Megosztás:

Legfrissebbek

Hírlevél feliratkozás

spot_imgspot_img

További írások
Kapcsolódó

Kell a Hisztéria

Tudják, miben hasonlít Budapest és Szolnok egykori korzója, azaz az Andrássy és a Szapáry út? És azon gondolkodtak már, hogy Szolnok legnagyobb "sétatere", a Tisza-parti sétány közvetlen közelében miért nem lehet fagyit kapni? Tudom, minden változik, de azért segíthet a Hisztéria.

Képcsarnok: Nagykörűi szívrablás

Van Szolnoktól huszonegynéhány kilométerre egy település, ami olyan, mintha nem most és nem a közelünkben lenne. Elrabolta a szívemet, így nyugodtan leírom, hogy Nagykörű kicsit olyan, mintha a magyar Provence vagy Toszkána lenne. A Tisza-partján cseresznyével és okos emberekkel.

Új esély

A lepukkantság, az átható pisiszag és a megváltozott közönség miatt szakítottam vagy három éve a Tisza Gyógyfürdőjével. Majdnem két évtizednyi vakszerelem után. Most azonban újra rávettek a jegyváltásra, és bár nem lett minden tökéletes, de legalább visszatértünk oda, ahonnan indultunk.

Street food Szolnokon

Ennyire friss és ízletes hamburgert régen ettem, mint a kicsit furcsa nevű Bodrimalac kajáldában a szolnoki piacon. Igen, a piacon, ahol most még tájidegennek tűnik a dizájnjával a város első street food helye. Ám remélem, életben maradnak, és hihetetlen átalakulást inspirálnak a büfék világában.