2025.10.14. (kedd)

Újra felfedezve

Újra felfedezve

Dátum:

Sokáig Szolnok kultikus vendéglátó helye volt a Kis Tisza, mi is szerettük. Aztán? Aztán, nem romlott el semmi, csak valahogy elszoktunk onnan. Még szerencse, hogy olykor a véletlenek visszavisznek régi helyekre. Ezt olvasva, higgyenek a véletlenekben!

Hónapokkal, vagy talán egy évvel ezelőtt, valahogy leszoktunk a Kis Tiszáról. Tulajdonképpen nem volt a hellyel semmi bajunk, csak sorra nyíltak – vagy sorra fedeztük fel – a környéken a hangulatosabb éttermeket. És valahol a tudat alatt talán feltűnt, hogy az a régi Kis Tisza – amiről sokáig azt gondoltam, hogy a város megváltoztathatatlan, örök darabja – kicsit kopott, kicsit sötét, a régi személyzet távozásával pedig nekünk unalmas lett. Szóval, elfelejtettük, nálunk kiment a divatból, és ha a színház sarkán megállva azon gondolkodtunk, hol ebédeljünk, egy idő után fel se vetődött, hogy a Tisza-partra is mehetnénk.

De vannak véletlene, amelyek olykor jó döntéseket hoznak.

Egy hétköznap, viszonylag későn tudtunk ebédelni indulni, és nyilvánvaló volt, hogy az utóbbi hónapok megszokott helyein, kettő óra körül már nem találunk menüt, válogatni és várni pedig nem lett volna időnk. Ott álltunk a színház sarkán, hogy akkor mi legyen. Kis Tisza? Tettük fel a kérdést, majd bólintottunk, hogy ugyan régen jártunk arra, de nézzük meg, és adjunk neki egy új esélyt.

És belépve a Tisza-part felőli ajtón, leesett az állunk.

A Kis Tisza olyan változáson ment keresztül, amit nem lehet szó nélkül hagyni. A belső teret elsötétítő, a Tisza és a folyópart felé való kilátást – így visszagondolva, teljesen érthetetlenül – eltakaró ablaküvegeket átlátszóakra cserélték. A múlt század hatvanas éveit idéző, sötét térelválasztókat kidobták, és az egész helyiség egy hangulatos, bézsbe hajló festést kapott. Amitől nemcsak világosabb, de tágasabb is lett minden. Ehhez jönnek az új és kényelmes bútorok, az áthelyezett bárpult, és a Tisza Szálló túloldali homlokzatát felidéző, diszkrét falfestmény.

Nem tudom, hogy belsőépítész vagy csak a saját ízlés mozgatta a terveket, annyi azonban bizonyos, hogy a Liliomfi és a Honey nyomdokaiban járó belső tér jött létre. Olyan, ahol, ha már bent van az ember, jól érzi magát.

Azt persze nem tudhatom, hogy egy szakember a Tisza-part felől érkezve örömében vagy elképedésében sikít-e fel, mert a Tisza Szálló jelenlegi küllemétől ez a belső rettenetesen elüt. Viszont vendégként azt mondom, hogy a korábbi sötét-kopottnál jobban jártunk ezzel.

A konyhába nem láttunk be. Ami az asztalra került, az alapján viszont úgy tűnik, ott bent sok minden nem változott. Ez pedig a kellemes környezettel együtt elég ahhoz, hogy a több hónapos kihagyás után ismét be-benézzünk majd a Kis Tiszába.

Előző cikk
Következő cikk

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Megosztás:

Legfrissebbek

Hírlevél feliratkozás

spot_imgspot_img

További írások
Kapcsolódó

Jó helyen, jó napot!

Egy pillanatra sem akarja elhitetni, hogy több annál, mint ami. A Baross és a Batthyány utca sarkán néhány hete nyílt Bonjour egy pékségbe oltott kávézó szeretne lenni. A remek helyválasztás, a visszafogott belső, a kitűnő kávé és a péksütemények miatt sokáig hozhat jó napokat.

Legendás név, biztató kezdés

Az Aranylakat bisztró megnyitása annyira pimaszul beképzelt ötlet, hogy minden kezdeti sutasága ellenére csak drukkolni lehet, hogy sikerüljön és életben maradjon. Mert akkor Szolnok nemcsak visszakap egy legendás nevet, hanem nyer egy különleges vendéglátóhelyet is.

Jó helyen jó hely lehet

Szolnok talán legforgalmasabb zebrájánál kávézót nyitni, ígéretes vállalkozás. Speciális olasz kávéra építeni a kínálatot, elismerendő ötlet. Nem spórolni a dizájnon és a berendezésen, tiszteletre méltó dolog. Lássuk, mindez mire lesz elég a Skála sarkán, ahol a Pellini kávézót próbáltuk ki.

2010: Halat, mi jó falat

A baconszalonnába göngyölt, filézett fogas osztályon felüli volt. A fokhagymakrém-leves megkedveltette magát. A gyümölcsleves tisztességesen megoldott feladatnak tűnt. A halászlé pedig az utolsó cseppig elfogyott. És mindezt előzékeny, igazi pincér tette az asztalunkra a Halászcsárdában, a hídnál.