2025.08.27. (szerda)

Mesebeli pékség

Mesebeli pékség

Dátum:

Nálunk nehezen indul a hétvége a Lipóti pékség kakaós csigája nélkül. Ehhez viszont vagy már pénteken be kell spájzolni, vagy szombaton is korán kell kelni, különben könnyen hoppon maradhatunk. Márpedig az nem jó. Tehát vagy Lipóti csiga vagy semmi.

A Lipóti Pékséggel akkor találkoztam először, amikor még tényleg csak lipóti pékség volt. A Szigetköz apró településén működő, félbehagyott iskolából kialakított szállodára, meg az azt tulajdonló helyi pékre egy kollégám hívta fel a figyelmemet a kétezres évek elején. Akkoriban még nem volt minden faluban wellness hotel, így hihetetlennek tűnt a pék meg a szállodája, így elindultunk kipróbálni. Nem csalódtunk, és nemcsak a szállodában, ahová azóta többször visszatértünk, de az étkezésekhez kínált pékárukban sem. Például a hatalmas, igazi parasztkenyérben, ami tényleg úgy nézett – néz – ki, mintha dédanyám dagasztotta és sütötte volna száz évvel korábban, meg a kakaós csigában sem, ami valamiféle etalon lett azóta.

A legszebb azonban mégis az volt, hogy a lipóti pék szállodájának a legtöbb szobája a pékségre nézett. Ahonnan egész nap olyan illat terjengett, hogy az a jóllakott embert is evésre ösztönözte. Ráadásul a pékség kertvégében ott álltak a fehér, lisztes tartályok, amelyek egyértelműen bizonyították, hogy valóban ott készülnek a mesés kenyerek és egyebek. A legszebb, hogy hazaindulás előtt képesek voltunk a párszáz fős falu kisboltjába bemenni lipóti kenyérért, amit, mint szuvenírt hoztunk haza megmutatni.

Azóta elég sok kakaós csigát elfogyasztottunk már, és a lipóti pék is szép lassan átlépte a faluja határát. Meghódította a Szigetközt, aztán egész Győr-Moson-Sopron megyét, végül az országot. Nincs túl nagy fantáziám, de azért arra tíz évvel ezelőtt nem mertem volna fogadni, hogy azt a lipóti kenyeret egyszer még a szolnoki Szapáry úton is megvehetem. Pedig megtörtént. Amitől a mai napig van valami mesebeli érzésem Lipóti Pékség kapcsán. Mert olyan, mintha az eldugott falucskából elindult legkisebb gyerek a multisárkányokat meg a helyi kiskirályokat legyőzve hódította meg az országot. A magam részéről csak gratulálni tudok ehhez.

Meg mondjuk megköszönni, hogy a szolnoki Szapáry utcán, az egyik legszebb épületben, a földszinti utcafrontján mindig is üzleteknek helyet adó Hitelbankban ma Lipóti Pékség is működik. Komolyan gondolom, hogy ez nemcsak nekem jó a kakaóscsiga miatt, de jót tesz az általam oly sokszor visszakívánt, hajdani korzónak is. Mert ilyen kisboltoknak kellene szegélyeznie végig a Szapáry utcát. Ahol nemcsak tisztességes termékeket kínálnak megfizethető árakon, de a személyzet is úgy dolgozik, mintha a lelkét is a kenyérhez adná. Nem tudom, milyen keretek között működik a szolnoki Lipóti Pékség, abban azonban biztos vagyok, hogy a termékeik fele ilyen vonzóak se lennének a kiszolgálás nélkül. Pedig itt elég korán kell kezdeni a mosolygást, és egyáltalán nem vagyok biztos abban, hogy az ugyancsak korán kelő, még éhes vásárlókat mindig könnyű kezelni. Persze lehet, hogy az isteni kenyerek – mert a hagyományos parasztkenyéren kívül van még sokféle -, kakaós csigák, bukták – különösen a fahéjas szilvalekváros -, croissant-ok és egyéb csodák az üzlethelyiségbe lépve mindenkit megbékítenek.

Előző cikk
Következő cikk

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Megosztás:

Legfrissebbek

Hírlevél feliratkozás

spot_imgspot_img

További írások
Kapcsolódó

Kávéház sirató

Lepattantam a Café Frei ajtajáról. Technikai okok miatt zárva. Mondják: az üzemeltető, a franchise tulajdonos és bérlemény gazdájának háromszögében vész el a város legjobb kávézója. Kesergek, háborgok és nagyok haragszom minden érintettre.

2010: Az aluljáró új értelme

A Honey étterem esetében az egyetlen zavaró tényező, hogy nehéz a hely múltjától szabadulni. A dizájn, az étlap és a kiszolgálás alapján azonban azt kell gondolnom, ha kitartóak lesznek, csak idő kérdése, hogy erről a helyről ne a régi aluljáró, hanem a város egyik legjobb étterme jusson eszünkbe.

Hétköznapok becsülete

Sokkal több hétköznapi ebédet fogyasztunk, mint ünnepit. Emiatt érdemes megbecsülni azokat a helyeket, ahol a hétköznapokat is tisztességesen, sőt vállalhatóan és szerethetően oldják meg. A jó konyhát, a normális árakat, a rendes kiszolgálást, azaz a becsületes munkát visszaigazolja a közönség.

Gyerekkorom sütijei újra

A Dózsa György utcában lévő Gourmand sütőház és kézműves cukrászda ismét rászoktatott gyerekkorom egyik kedvenc süteményére, a kozáksapkára, amit egyesek hólabdának neveznek. Ez épp oly lényegtelen, minthogy lagzis vagy falusi süteményeknek nevezzük-e a Gourmand csodáit.