2025.08.27. (szerda)

A déli menü ásza

A déli menü ásza

Dátum:

Ahol egy hétköznapi menüben is olyan paprikás csirkét tálalnak galuskával, hogy az ízektől az embert majd szétveti az öröm, ott érdemes törzsvendégnek jelöltetni magunkat.

Tegyük hozzá: a Kis Tiszába úgy lehet elindulni ebédelni, hogy teljesen mindegy, aznapra mit találtak ki, mellé nem foghatunk, éhesek nem maradunk.

Az egykor szebb napokat látott Kis Tisza küllemében mára igencsak megkopott. Ósdi, nehezen kezelhető bútorok, sötétség, koszlott, repedező falak, mintha megállt volna az idő a nyolcvanas években. Ám a konyhán és a teremben még mindig – vagy igazán csak most – tudnak valamit.

kistisza_400A napi menü nem egy odavágott, letudott, kötelező gyakorlat, nem egy felturbózott menza, hanem valódi ételsor. A napi leves – ami a leveses magyarnak oly fontos – nem por és víz, vagy ugyanazon íz más-más betétekkel, hanem valóban különböző, egyedi alkotás. Finnyás vagyok, nehezen próbálom ki az újat, de itt még mindent megkóstoltam, amit kihoztak. És nemcsak azért, mert a tál bőséges és meleg.

A remek kezdés után általában háromféle második fogásból választhatunk. Mondom, általában, hiszen az egyenletes minőség sokakat vonz, és bizony előfordul, hogy a nap legjobb ajánlata kettő után már hiányzik a konyháról. De semmi baj, mert valószínű, hogy a maradék kettőben is kedvünket leljük. Amit pedig kapunk, nem egy mikrón feltámasztott hűtőmaradék, hanem valódi szakácsteljesítmény. Élvezettel ehető.

Persze a kissé szakadt helyiségben mit sem érne a remek menü, ha rossz lenne a kiszolgálás. Úgy látom, sokszor tanulók segítenek be, de ők is olyanok, akikre ragadt már némi szakmai minimum. Mintha a szép emlékű Szolnok Étteremben inaskodó főnök szívén viselné az utánpótlás nevelését. Megéri, mert a Kis Tiszában a humánum legalább annyit tesz hozzá a kellemes vendéglátáshoz, mint a leves vagy az a remek csirkepaprikás.

 

Napi menü desszerttel vagy salátával 950 forint

2010. március 3.: *****

Következő cikk

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Megosztás:

Legfrissebbek

Hírlevél feliratkozás

spot_imgspot_img

További írások
Kapcsolódó

Semmi megrázó

Nincs kétségem afelől, hogy Szolnok legjobb helyen lévő étterme a Galéria a Tiszai hajósok terén. Egy olyan asztalnál ültünk, ahonnan az egyik ablakon kinézve az új gyaloghidat és a kérészes szökőkutat láttuk, míg a másik mögött a zsinagóga magasodott. Már a látvány miatt is érdemes beülni ide.

A szegedi réteses

Amikor kiderült, hogy újra lesz Tiszavirág Fesztivál, az első kérdéseim egyike az volt: jön-e a szegedi réteses. Antolik András rétesmester és csapata számára napokkal a fesztivál előtt indult a felkészülés, és nekik a nap sem akkor ér véget, amikor az utolsó vendégnek. A mesterrel beszélgettünk.

Új esély

A lepukkantság, az átható pisiszag és a megváltozott közönség miatt szakítottam vagy három éve a Tisza Gyógyfürdőjével. Majdnem két évtizednyi vakszerelem után. Most azonban újra rávettek a jegyváltásra, és bár nem lett minden tökéletes, de legalább visszatértünk oda, ahonnan indultunk.

Szapáry úti gyönyör

Úgy látszik, a Szapáry úti óvoda melletti ház kis üzlethelyiség vonzza a nosztalgikus ízeket. Harminc évet repülök vissza az időben, ha a nyáron megnyílt Pleasure Islandban gofrit rendelek. Az édesszájúak és a fiatalok körében legendává válhat, ha nem hagy alább a lelkesedés.