2025.08.27. (szerda)

A déli menü ásza

A déli menü ásza

Dátum:

Ahol egy hétköznapi menüben is olyan paprikás csirkét tálalnak galuskával, hogy az ízektől az embert majd szétveti az öröm, ott érdemes törzsvendégnek jelöltetni magunkat.

Tegyük hozzá: a Kis Tiszába úgy lehet elindulni ebédelni, hogy teljesen mindegy, aznapra mit találtak ki, mellé nem foghatunk, éhesek nem maradunk.

Az egykor szebb napokat látott Kis Tisza küllemében mára igencsak megkopott. Ósdi, nehezen kezelhető bútorok, sötétség, koszlott, repedező falak, mintha megállt volna az idő a nyolcvanas években. Ám a konyhán és a teremben még mindig – vagy igazán csak most – tudnak valamit.

kistisza_400A napi menü nem egy odavágott, letudott, kötelező gyakorlat, nem egy felturbózott menza, hanem valódi ételsor. A napi leves – ami a leveses magyarnak oly fontos – nem por és víz, vagy ugyanazon íz más-más betétekkel, hanem valóban különböző, egyedi alkotás. Finnyás vagyok, nehezen próbálom ki az újat, de itt még mindent megkóstoltam, amit kihoztak. És nemcsak azért, mert a tál bőséges és meleg.

A remek kezdés után általában háromféle második fogásból választhatunk. Mondom, általában, hiszen az egyenletes minőség sokakat vonz, és bizony előfordul, hogy a nap legjobb ajánlata kettő után már hiányzik a konyháról. De semmi baj, mert valószínű, hogy a maradék kettőben is kedvünket leljük. Amit pedig kapunk, nem egy mikrón feltámasztott hűtőmaradék, hanem valódi szakácsteljesítmény. Élvezettel ehető.

Persze a kissé szakadt helyiségben mit sem érne a remek menü, ha rossz lenne a kiszolgálás. Úgy látom, sokszor tanulók segítenek be, de ők is olyanok, akikre ragadt már némi szakmai minimum. Mintha a szép emlékű Szolnok Étteremben inaskodó főnök szívén viselné az utánpótlás nevelését. Megéri, mert a Kis Tiszában a humánum legalább annyit tesz hozzá a kellemes vendéglátáshoz, mint a leves vagy az a remek csirkepaprikás.

 

Napi menü desszerttel vagy salátával 950 forint

2010. március 3.: *****

Következő cikk

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Megosztás:

Legfrissebbek

Hírlevél feliratkozás

spot_imgspot_img

További írások
Kapcsolódó

Legendás név, biztató kezdés

Az Aranylakat bisztró megnyitása annyira pimaszul beképzelt ötlet, hogy minden kezdeti sutasága ellenére csak drukkolni lehet, hogy sikerüljön és életben maradjon. Mert akkor Szolnok nemcsak visszakap egy legendás nevet, hanem nyer egy különleges vendéglátóhelyet is.

Eltűnt hét

Vendéglátóhelyek jönnek, vállalkozások mennek, mi meg maradunk. Így vannak helyek, amelyekre szívesen emlékszünk, talán még hiányoznak is, és vannak, amelyek már nem is rémlenek. Jóval hosszabb lehetne az a felsorolás, de következzen hét mára eltűnt szolnoki vendéglátóhely.

Esélylatolgatás

Adjunk egy esélyt az Agóra bisztrónak, mert bár földszinten van, már maga a kilátás miatt is megér egy próbát. Ahogy a letisztult, modern berendezés miatt is érdemes megnézni. És persze, ha már ott vagyunk, adjunk esélyt a kínálatnak és a személyzetnek is.

Gyorsan valami finomat

Nagyjából így foglalható össze a déli menükkel szembeni elvárás, hozzátéve, hogy persze az ár is fontos. A déli menük piaca Szolnokon folyamatosan változik, és nem árt némi rutin ahhoz, hogy ott és azzal lakhasson jól az ember hétköznap, amit kinézett magának. Nem teljes, ám szubjektív körkép.