2025.12.1. (hétfő)

Hétköznapok becsülete

Hétköznapok becsülete

Dátum:

Sokkal több hétköznapi ebédet fogyasztunk, mint ünnepit. Emiatt érdemes megbecsülni azokat a helyeket, ahol a hétköznapokat is tisztességesen, sőt vállalhatóan és szerethetően oldják meg. A jó konyhát, a normális árakat, a rendes kiszolgálást, azaz a becsületes munkát visszaigazolja a közönség.

Legtöbbünk semmi egyebet nem szeretne hétköznap delente, mint viszonylag gyorsan, elfogadható áron, tisztességesen megebédelni. Ez utóbbiba pedig beletartozik a normális adag éppúgy, mint a vállalható alapanyagokból, ízletesen, már-már háziasan elkészített étel. Nem vágyunk Michelin csillagokra, fúziós konyhára, dekantált borokra, herendi porcelánra vagy milliós festményekre az asztalunk mellett. És igen, munkanapokon, az ebédszünetekben az ételek hosszas ismertetésétől, a széles és bonyolult választéktól, a szavakkal dobálózó és varázsló pincérektől is el tudunk tekinteni. Mert csak enni akarunk. Mondjuk azt, polgárhoz méltóan ebédelni.

Láttunk már Szolnokon néhány vendéglátóipari melléfogást. Amikor a legendás, bejáratott helyekből zsíros falatozót vagy vállalhatatlan piaci étkezdét csináltak a fantáziátlan, pénzéhes befektetők vagy vendéglátós hiénák. Akik aztán képesek a vendégek, a szolnokiak (!) igénytelenségére és pénztelenségére hivatkozni, amikor nem megy a bolt, és mélyebbre csúsznak a dagonyába. És szerencsére láthatunk ezekkel szembemenő, becsülendő vállalkozásokat, igazi vendéglátósokat. Akik mindig visszaadják a reményt.

Mint például a Baross utcai Menü étterem. Ami láthatóan semmi más célt nem tűzött maga elé, mint a környéken dolgozókat és lakókat – nem kevésen vannak – egyszerű, háziasan elkészített ételekkel, otthonosan kiszolgálni. Nem egész nap, csak a hosszúra nyújtható ebédidőben. Nem könyvnyi menüvel, meg érthetetlen menükombinációkkal, hanem egyszerűen. Minden nap van egyféle leves és vagy féltucat második. Amikből összerakhatunk magunknak menüt is – 780 forintért -, de akár fogyaszthatjuk külön is. Helyben vagy elvíve.

Maga a hely éppen olyan, mint az ételei. A Közgé mellett, a Baross utcai társasház pince szintjén, azaz a járdától egy lépcsőnyire léphetünk be az étterem egyetlen, a vendégek számára is megnyitott helyiségébe. Ahol nagyjából negyven ember tud egyszerre leülni. Csúcsidőben persze nem feltétlenül azzal, akivel szeretne, hiszen itt szék nem marad – nem maradhat – üresen. A hely, az asztalok, az edények tiszták, és még a sok hasonló étteremre jellemző konyhaszag – ami miatt nehéz visszamenni délután dolgozni – sem jellemző. Kicsit olyan, mintha sok egyszerű, otthoni ebédlő összecsúszott volna. Ami egyébként passzol is az ételekhez. Amelyek nem fagyasztott tucatzacskóból, mikróban készülnek, hanem valahogy úgy, ahogy a családi legendákban emlegetett anyák meg nagymamák csinálták. Nem karácsonykor, hanem hétfőtől péntekig. Ráadásul az adagok is erre emlékeztetnek, mintha minden szedésnél azt mondanák a Menü konyhásai, hogy „egyél még kisfiam, olyan sovány vagy”.

Persze sejthető a titok. A főnök. Aki, ha úgy alakul, beül a vendégek közé ebédelni, kvaterkázni, de ha kell, a pultban számol, és mindenkihez van egy jó szava. És talán tudja, hogy itt ő nem egy láthatatlan vállalkozó, edények között alkotó séf, hanem a környékbeliek, meg a szolnokiak ismerőse, akik előtt nem vallhat szégyent, nem magyarázkodhat. Mert, hogy is nézne ki, ha esténként a Tiszaligeti strand meleg medencéjében nem az aktuális meccsekről beszélgethetne, hanem az étterme hibáit kellene megmagyaráznia. Az ő, és ezzel az étterme, a Menü étterem becsülete, ennél sokkal többet ér. Szerencsénkre.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Megosztás:

Legfrissebbek

Hírlevél feliratkozás

spot_imgspot_img

További írások
Kapcsolódó

Sokat látott helyen

Működött már itt gyógyszertár, könyvesbolt, fagyizó, számítástechnikai szaküzlet, telefonos cég. Mivel azonban maga az épület legalább százhúsz éves, biztos, nem teljes a felsorolás. A Lipóti pékség asztalától az őszi várost nézve csak remélem, hogy egy darabig nem kap új funkciót a hely.

Lila öröm

Az illatról pont olyan nehéz írni, mint az ízekről. Egy csokor friss levendula mellett ülök, és néha bódító töménységgel árasztja fenséges illatát, amit nem tudok megunni. Szolnok határában szedtük. Arról a 2200 Tihanyból származó tőről, amelyek a Milléri levendulakertet alkotják.

Étteremvágyakozó

Olyan jó lenne újra szolnoki vendéglátóhelyekről írni úgy, hogy beülhettem hozzájuk és kipróbálhattam mi mindent tud a konyha meg a személyzet! Vagy egyszerűen csak náluk lenni, náluk találkozni. Ami rajtam múlik, azt megteszem, hogy túléljenek, és a válság után is legyenek.

A Tiszavirág híd alatt

Szombaton ott volt a Tiszai hal napja, a Szolnoki Sparhelt Fesztivál, a főiskola programjainak kísérőrendezvénye és a Magyar Televízió országos körkapcsolásának az egyik helyszíne is. A Tiszavirág híd lábánál, az ártéren. Ami egy jó rendezvényhely.