2025.08.27. (szerda)

Jazzkedvelő

Jazzkedvelő

Dátum:

A hideg baracklevesük nyári csemege. A csontlevesük gazdag, aranyló, majdnem, mint otthon. A zellerlevéllel bolondított burgonyakrém levesük elképesztően ötletes. Ahogy a Kékszemű mondja: igényesek tálalásban, kiszolgálásban és a konyhában. Engem csak a cigi füst zavar.

11-jazz2_400Nem tudom, hogy a Barta-palota sarkán, a Tiszai hajósok tere és a Sóház utca találkozásánál miért volt hónapokig zárva a Jazz Klub, abban azonban biztos vagyok, hogy érdemes volt ismét kinyitniuk. Amit egy évvel ezelőtt, még a híd és a tér építése idején magamnak, magunknak kívántam, az megvalósulni látszik. Szolnok új közösségi terére, a Tiszavirág híd lábához érdemes vacsorázni és ebédelni járni. Komoly konkurensek csalogatnak választékkal és minőséggel: a Galéria és az Andante mellett most már a Jazz Klub is.

A Jazz-be a déli menüjük csábított be először. Három fogást és kávét kínálnak 950 forintért. Próba szerencse alapon mentünk be. És megérte.

A Jazz-ben az ebéd ugyanis nem azzal kezdődik, hogy akkor ugye két menüt kérünk, és várunk türelmesen, hanem a rendelés után rögtön visszatér a pincér, és citromos vizet tesz az asztalunkra. És nem véletlenül. A héten háromszor ebédeltünk ott, és háromszor történt meg ugyanez, két különböző pincérrel. Erre mondják, hogy már az érkezéskor megbecsülik a vendéget.

Ki fogom deríteni, hogy ki alkot a Jazz Klub konyhájában. Az a szakács ugyanis, aki a déli menübe is ilyen szinten belerakja a lelkét, a fantáziáját, a tudását, az többet érdemel, mintsem magányosan babráljon a hátsó traktusban. A hideg baracklevese egészen kiváló volt, a nagy melegben kiválóan indította az ebédet. A két nappal későbbi házias húslevesük, mintha nem is menüben, hanem első osztályú étlapon lett volna. Nem vegetából, meg a szükséges alkatrészekből összehajigálva, hanem tényleg háziasan, ízletesen, sárgán és gazdagon. Kezét csókolom! Ám, nem ez volt a hét csúcsa! Hanem a zellerlevéllel bolondított burgonyakrém levesük pirított kenyérkockával. Hát az ilyen tettekért érdemes valakinek szakácsnak menni, ezt kell művelnie annak, aki magát egy szakma mesterének akarja nevezni. Könyörgöm, becsüljék meg!

11-jazz3_400Tegyük hozzá, nemcsak a levesek voltak kiválóak és becsületesek. Mindhárom napon remekbe szabott ételeket tálaltak második fogásként a kedves és figyelmes pincérek. Akik valóban pincérek! A használt tányért ugyanis nem akkor viszik el előlünk, amikor éppen arra járnak, hanem amikor azokra nekünk, a vendégeknek már nincs szükségünk. És mosolyognak, és kedvesek, és a végén olyan hangsúllyal kérdezik, hogy ízlett-e az ebéd, amiben hallom, hogy máskor is szívesen várnak.

És megyünk is.

Igaz, előtte megnézzük, hogy a téren a többiek mit kínálnak, mert ki kell használni, hogy végre Szolnokon, délben is versenyeznek az éttermek a kegyeinkért. Bízom benne, hogy nem hiába, és aki csak teheti, díjazza az igyekezetüket. Erre mondják, hogy édes az ilyen teher, és csak azt kívánhatom, sokáig nyomja ez súly a vállunkat.

Előző cikk
Következő cikk

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Megosztás:

Legfrissebbek

Hírlevél feliratkozás

spot_imgspot_img

További írások
Kapcsolódó

Jó helyen jó hely lehet

Szolnok talán legforgalmasabb zebrájánál kávézót nyitni, ígéretes vállalkozás. Speciális olasz kávéra építeni a kínálatot, elismerendő ötlet. Nem spórolni a dizájnon és a berendezésen, tiszteletre méltó dolog. Lássuk, mindez mire lesz elég a Skála sarkán, ahol a Pellini kávézót próbáltuk ki.

Gyorsan, valami jót

Lehet, hogy nem itt készül a világ legjobb pizzája, még azt is el tudom fogadni, hogy nem is igazi és nem is olasz az, amit a Kossuth utcai Prontoban alkotnak, de hogy nekem ízlik és szeretem, az tény. Délben vagy este, helyben vagy otthon, vállalható.

A kifliről jut eszembe

Elátkozottnak tűnő helyen, a Tervezővállalat épületében nyitott üzletet a Félegyházi Pékség. A név ne tévesszen meg senkit! Ez nem egy élelmiszeripari termelőüzem, hanem Szolnokon hiánypótló vendéglátóhely. Ahol a helyben sütött, kihagyhatatlan kifli akár azonnal el is fogyasztható.

Hétköznapok becsülete

Sokkal több hétköznapi ebédet fogyasztunk, mint ünnepit. Emiatt érdemes megbecsülni azokat a helyeket, ahol a hétköznapokat is tisztességesen, sőt vállalhatóan és szerethetően oldják meg. A jó konyhát, a normális árakat, a rendes kiszolgálást, azaz a becsületes munkát visszaigazolja a közönség.