2025.08.27. (szerda)

Jó helyen, jó napot!

Jó helyen, jó napot!

Dátum:

Egy pillanatra sem akarja elhitetni, hogy több annál, mint ami. A Baross és a Batthyány utca sarkán néhány hete nyílt Bonjour egy pékségbe oltott kávézó szeretne lenni. A remek helyválasztás, a visszafogott belső, a kitűnő kávé és a péksütemények miatt sokáig hozhat jó napokat.

Tulajdonképpen csak szociális alapon, vagy mondjuk inkább úgy, társas elfoglaltságként szoktam kávét fogyasztani. Azaz imádok beülni kávézókba, presszókba és eszpresszókba, meg különféle cukrászdákba, de ezeken a helyeken inkább az emberi kapcsolatokat szeretem ápolni, sem mint a kávékultúrát. Éppen ezért nehéz is nekem olyan kávét készíteni, legyen szó bármilyen kivitelről, aminek a felét ne hagynám az asztalon. A kávé illatát imádom és rendelni is szeretek, mert mindig bízom abban, hogy talán megtalálom a nekem valót.

Megtaláltam. Vagyis találtam egyet. A néhány hete megnyílt Bonjour pékség és kávézóban az eddigi tapasztalataim szerint az én tejeskávémat készítik. Amihez biztosan hozzájárul a hangzatos nevű Lamborghini kávémárka – amit csak a neve miatt soha nem választottam volna -, és az elkészítés módja is. Attól ugyanis, hogy tejeskávét készítenek, nem egy bödönnel mérik, sőt sikerül a gyerekkori traumát okozó, irtózatosan forró, majd emiatt fölösödő, így ihatatlan lötty tévképzetet is elkerülni. Nem tudom, hogy másnak ez így mennyire kedvére való, nekem nagyon bejön.

Ahogy a Bonjour, mint hely is. Először is nagyon örülök, hogy a város főutcáján, egy önmagát nehezen megtaláló tér sarkán végre valaki belevágott egy ilyen vállalkozásba. A magam részéről ezt egyfajta közös szakmai és lokálpatrióta bocsánatkérésnek is tekintem a tér átellenes sarkán állt lakókocsi büfé miatt. Nem tudom, ki a Bonjourt elindító merész vállalkozó, de hosszú és eredményes működést kívánok neki. Aminek egyszerűen össze kell jönnie, már csak a főutca forgalma miatt is. Másrészt a visszafogott, de kellemes, a hely jellegét nem túllicitáló belső okán is.

Amiben kiválóan van eltalálva a kínálat. Aki belép, az azonnal megértheti, hogy ez a hely alapvetően egy különleges pékség, ahol nem a vekni kenyerek, hanem a péksütemények dominálnak. Ám azokból sem a felfújt, túldíszített, szinte ránk ömlő, hanem a még áttekinthető és némi öntanakodással válogatásra kényszerítő kínálat. Egy pillanatra sem akarják a vevővel elhitetni, hogy ez egy magasabb osztályba sorolható, extra kínálattal operáló, különleges hely. Nem, a helyhez és a várható vevőkhöz illeszkedik itt minden: a kínálat, a kiszolgálás, a bútorok.

Ide be lehet ugrani, hogy lényegében majd az utcán, futtában együnk valamit. Vagy megállhatunk a pultnál, válogathatunk, hogy aztán vegyük elő a Bonjuor műveit. A ráérősek vagy a céltudatosan kávézót keresők pedig leülhetnek és a világos bordó, bézs közegben nyugodtan, kényelmesen és megfizethető áron fogyasztanak. Sőt, jó idő esetén, még a Bonjour elé is kiülhetnek, ezzel is hirdetve, hogy ezen a sok mindent látott helyen, most egy pékség és kávézó igyekszik sokáig életben maradni. Az első hetek tapasztalatai alapján nem érdemtelenül és így talán nem is reménytelenül.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Megosztás:

Legfrissebbek

Hírlevél feliratkozás

spot_imgspot_img

További írások
Kapcsolódó

2010: Valami, de nem az igazi

Becsülöm azokat a helyeket, ahol bárzongoristát fogadnak. Szeretem az olyan éttermeket, ahol az étlap nem sorszámozott felsorolás, hanem kellemes olvasnivaló. Ezek ugyanis arra utalnak, hogy valaki gondol valamit az adott helyről. Például az Andante-ről. Ami azonban még nagyon nem az igazi.

Hó és vendég lenne jó

A Kossuth téri Adventi falut nem azért szeretem, mert a közterületi italozás lázba hoz. Még csak nem is az ünnepi hangulata miatt. Hanem mert Szolnok főtere ilyenkor valóban városi főtérré alakul, ahol találkoznak, megállnak, beszélgetnek a helyiek. A sült gesztenye és a helyi csokis azért hiányzik.

A kifliről jut eszembe

Elátkozottnak tűnő helyen, a Tervezővállalat épületében nyitott üzletet a Félegyházi Pékség. A név ne tévesszen meg senkit! Ez nem egy élelmiszeripari termelőüzem, hanem Szolnokon hiánypótló vendéglátóhely. Ahol a helyben sütött, kihagyhatatlan kifli akár azonnal el is fogyasztható.

Kell a Hisztéria

Tudják, miben hasonlít Budapest és Szolnok egykori korzója, azaz az Andrássy és a Szapáry út? És azon gondolkodtak már, hogy Szolnok legnagyobb "sétatere", a Tisza-parti sétány közvetlen közelében miért nem lehet fagyit kapni? Tudom, minden változik, de azért segíthet a Hisztéria.