2025.12.1. (hétfő)

Kellemes savanyúságos

Kellemes savanyúságos

Dátum:

A jó savanyúság olyan, mint a desszert - és fordítva -, lehet nélkülük is jót ebédelni, csak éppen nem érdemes. És miként jó desszertet, úgy jó savanyúságot is lehet otthon is csinálni, de bizonyos kivételektől eltekintve azt mondanám: minek, ha vannak profik. Például a szolnoki piacon.

Nem tudom, mikor és hogyan fedeztem fel a szolnoki piaccsarnokban, az Ady Endre út felőli oldalon, a középső bejárat utáni első sarkon működő Vecsési savanyúságost, így azt kell mondanom, hogy számomra a létezése egy öröktől való tény és állandó. Miként tényként kezelem azt is, hogy a hűtőnkben évszaktól függetlenül mindig lenni kell az apró, csemege uborkájukból és a káposztával töltött almapaprikájukból, sőt – nem miattam – a céklájukból is, ha pedig ezek kifogynak, akkor irány a piac. Nem olyan bonyolult dolog ez. Sőt inkább azt mondanám, ha az ember felfedez valami jót, és abban nem csalódik, akkor azt őrizze, mint egy kincset, hisz mégiscsak ilyen apróságokból áll össze a nagy egész. Aminek fontos részei az asztali örömök.

A fával burkolt, dekoratív kis állandó standon általában két – számomra – nagymama-szerű, és ettől nemcsak szimpatikus, de különösen megbízható hölgy szokott kiszolgálni. Olyanok, hogy egy ideig simán el tudtam róluk képzelni, hogy amikor nem velem foglalkoznak, akkor ott a standon, vagy zárás után odahaza reszelik a káposztát, töltik a paprikát, savanyítják az uborkát. Ma már persze tudom, hogy mindaz, amit árulnak, egy vecsési vállalkozás kínálata. Nagyjából félszáz, különféle savanyúság. Olyan növényekből, amelyek többségében bármelyik hazai kertben megteremnének. Csak hát azért a kétheti befőttes üvegnyi uborkáért, almapaprikáért, néha csalamádéért és egyéb csodáért én biztos, hogy nem veszek kertet, és nem nyitok házi konzervüzemet. Inkább megfizetem, hogy más neveli, leszedi, elkészíti, kiszereli, elhozza és eladja nekem.

Sőt, az árban még azt is hajlandó vagyok megfizetni, hogy nekem ez a kis „ékszerdoboz” egy kiállítóhely is egyben. Ami beindítja a fantáziámat. Mert nézem a savanyított kisdinnyéket, és beugrik nagymamám, aki imádta ezt, én meg a mai napig nem értem, hogy lehet ilyesmit a dinnyével elkövetni, de várom a pillanatot, amikor bátorságot gyűjtök és megvilágosodok. Vagy ott vannak a különféle paprikák, amelyek teljesen összezavarják a látásomat, mert nézem őket, és már ott rotyog mellettük a tepsiben a friss hurka, kolbász. És jaj, az uborkák, hát nem a nyári fesztiválok szabadtéri Laci-konyháit idézik? A zöldség egészséges és nem hizlal. Ha nem teszünk melléjük semmi mást. De az meg milyen?

Tényleg igaz, hogy ha egy várost meg akarsz ismerni, akkor menj el a piacára. És bár a szolnoki piacon, ezen a helyen vecsési savanyúságokat árulnak, a magam részéről bárkinek szívesen megmutatom helyi különlegességként. Hiszen ez az egy savanyúság szaküzletünk van. Ahol persze árulnak tésztát, meg gyümölcslét, és ki tudja, még mi mindent, meg tudom, hogy vannak, akik a piac másik végében lévő vödrös-hordós savanyúságosra esküsznek, ami egy másik kategória. Ám ez a pici boltocska, azzal a pár tucat különlegességével, „terített” pultjaival – még zárás előtt is egy órával – kiszolgálásával valami egészen különleges. Legalábbis nekem. Mert itt és most ez így az enyém, az életem része. De hajlandó vagyok osztozni. Egészségünkre!

Előző cikk
Következő cikk

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Megosztás:

Legfrissebbek

Hírlevél feliratkozás

spot_imgspot_img

További írások
Kapcsolódó

Mindig jó fogás

Ha egy szolnoki étteremben szombaton este nem lehet foglalás nélkül asztalt kapni, az nem arra utal, hogy ebben a városban nem érdemes minőségi vendéglátást művelni. Sokkal inkább azt jelzi, hogy még egy rossz emlékű helyen is lehet kiváló konyhát vinni. Ráadásul tartósan. A Halászcsárda.

Új esély

A lepukkantság, az átható pisiszag és a megváltozott közönség miatt szakítottam vagy három éve a Tisza Gyógyfürdőjével. Majdnem két évtizednyi vakszerelem után. Most azonban újra rávettek a jegyváltásra, és bár nem lett minden tökéletes, de legalább visszatértünk oda, ahonnan indultunk.

Tejes öröm a piacról

Ez nem az a hely, amit azért keresünk fel hetente, hogy ott lakjunk jól. Ez a hely az a kihagyhatatlan szombati program, ahonnan egy hétre való élvezetet viszünk haza. Ez az a tejes bolt, ahol a leghosszabb a sor a szolnoki piacon. Higgyenek a többieknek!

Mi történik a városháza alatt?

Esélyt adtam a személyzetében megújult Söráriumnak. Háromszor ettem napi menüt a városháza pincéjében azzal a szándékkal, hogy ha beválik, akkor jöhet az á la carte, vagy akár a családi vacsora. Esküszöm, jót akartam. Nem rajtam múlott, de jó darabig ismét nem megyek oda.