2025.08.27. (szerda)

Vállalható múltidéző

Vállalható múltidéző

Dátum:

Az utóbbi hónapokban többen is ajánlották. Aztán eldöntöttük, hogy vasárnapi ebéddel adunk egy esélyt a helynek. Még szerencse, hogy előző nap foglaltunk asztalt. A hangulat kicsit retró, az étlap kínálata ígéretes, és tulajdonképpen nem is csalódtunk a múltidéző Evezős csárdában.

Lehet, hogy tévedek, de bennem valamiért az él, hogy a nagyobb főutak mellett a Kádár-kori mobilizációval párhuzamosan – tehát a hetvenes években – kezdtek szaporodni, az előszeretettel csárdának nevezett vendéglátóhelyek. Sőt, ezek többségér úgy emlékszem, mint különböző ÁFÉSZ-ek és termelőszövetkezetek melléküzemágaira, kiegészítő tevékenységeire. És építészetileg is általában az olcsóbb, könnyűszerkezetes megoldásokra törekedtek. Aztán a nyolcvanas évektől ezek a helyek voltak a gebinben működtetett első maszek „aranybányák”, meg a felfújható gazdasági bűncselekmények színhelyei is. Mondom, lehet, hogy megcsal a memóriám, de bennem kicsit így élet a Holt-Tisza túlpartján, az evezőspálya közelében megbújó Evezős csárda is. Vessenek meg érte: a hely, ahová eddig be nem tettem a lábamat.

Aztán az utóbbi hónapokban egyre többen mondogatták, hogy hét közben meg főleg hétvégén oda járnak ebédelni, vacsorázni, és nem csalódnak, érdemes kipróbálni. Sokáig kellett magamat győzködni, mire nagyobb lett a kíváncsiságom, mint az ellenérzésem a bokrok között megbújó, az egykori kamionparkoló mellett álló, „faházzal” szemben. Persze, feltűnhetett volna, hogy valamiért akkor is tele van ott a parkoló, ha semmiféle rendezvény nincs a közelben. De hát az előítélet nagyúr a fejekben.

Ma már tudom, hogy az Evezős csárda 1976. április 28-án, tehát a Munka ünnepének tiszteletére nyílt meg. Talán azt is érdemes megemlíteni, hogy az akkor 95 négyzetméteres csárda kialakításához a megyei tanács 600 ezer forintot adott a Jász-Nagykun Vendéglátó Vállalatnak. Amiből persze, nem lehetett volna felépíteni akkor sem egy vendéglőt. Ám a cég Kozmosz, Kun Béla és Tisza Antal szocialista brigádjai mintegy 400 ezer forintnyi társadalmi munkával tető alá hozták a helyet, amelyet elsősorban az evezős pályán lévő versenyek, illetve a frissen osztott hobbik kiszolgálására szántak. Viszont öt hónappal a megnyitás után már arról cikkezett a megyei napilap, hogy inkább kocsma lett a helyből, ahol reggel se kávé, se tea, viszont a debreceni mellé bármennyi tömény kikérhető.

De vissza a jelenbe! Amiben azért van egy adag múltidézés. Hiszen az Evezős csárda egy része ma is abban a 95 négyzetméteres könnyűszerkezetes faházban működik, amit a nyitáskor adtak át. A hatalmas ablakok fölött sorakozó, keresztbe tett kis evezők egyidősek lehetnek a hellyel, és gyanítom, ezzel nincsenek egyedül. Azt hiszem, komolyabb átalakítás nélkül le lehetne itt forgatni egy hetvenes években játszódó filmet. Bár tegyük azonnal hozzá, az épület mögé időközben felhúztak egy másik termet is, így legalább száz embert is kiszolgálhatnak egyszerre.

Persze tudom, egy ilyen helyre a többség nem a hangulat, a múlt keresése, hanem az ételek miatt megy.

És ebben a tekintetben az Evezős kínálatával láthatóan elég sokan meg vannak elégedve. Kicsit meg is lepődtem, amikor szombaton úgy kellett másnapra helyet foglalnom, hogy szinte minden asztalnál ültek. Aztán a vasárnapi ebédet is úgy fogyasztottuk el, hogy csak pillanatokra voltak üres asztalok körülöttünk. Ez pedig azt jelentheti, hogy az árakkal és a minőséggel is egyre többen elégedettek, és vagy visszatérők, vagy ugyanúgy ajánlásra érkeztek, mint mi. Mert az Evezős csárda hirdetéseivel eddig nem találkoztam.

Az étlap alapján Evezős nem akarja megtagadni a múltat, ugyanakkor exkluzív, gasztroművészeti hazugságokat se lenget be. Nagyjából ugyanolyan fogások szerepelnek a kínálatban, amilyeneket negyven éve is ehettünk volna egy hasonló, jobb autóscsárdában. Semmi bonyolult, semmi hókuszpókusz, igazi magyaros, házias, érthető dolgok. Ráadásul tisztességes adagokat is adnak. Így nagyjából háromezer-négyezet forintból ki is jön fejenként egy bősége vasárnapi ebéd három fogással és itallal. Márpedig, ha nem úgy megyünk oda, hogy a szakácsművészet csúcsaival akarunk találkozni, csak valami tisztességes, nem lehúzós mesterségbeli tudással, akkor mindez elegendő lehet ahhoz, hogy teli hassal és jókedvűen távozzunk.

Előző cikk
Következő cikk

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Megosztás:

Legfrissebbek

Hírlevél feliratkozás

spot_imgspot_img

További írások
Kapcsolódó

Színkavalkád illatorgiával

Egész biztos, hogy ez Szolnok három legszebb helyének egyike. Nem értek a virágokhoz és a kertészkedéshez, de ami a megyeháza mögötti Rózsakertben kezd kialakulni, az levesz a lábamról. Ráadásul ez egy olyan hely, amit nem lehet kétszer ugyanúgy látni és érezni.

Sütő utcai Provence

Ilyen boltokat a Balaton-felvidéken meg hasonlóan felkapott turisztikai helyeken volt eddig szokás nyitni, nem a szolnoki Sütő utcában. A Kifli Store helye, indulásának időpontja és kínálata is annyira elképesztő, hogy az már a szerencsejáték határa. De az ilyesmihez szeretek én asszisztálni.

2010: Nagyon jó kezdés

A pincér nem leteszi az asztalra az étlapot, hanem kinyitva kézbe adja. Ráadásul tudja is, hogy mi van benne, sőt ajánlani is mer belőle. Két fogás között pedig nem eltűnik, hanem diszkréten a közelben marad, és olykor érdeklődik a véleményünkről. Amit az asztalunkra tesz, az Szolnokon kivételes. Liliomfi az élen!

Több mint kávézó

Szolnok egyik legrégebben működő kávézója. Pedig az elhelyezkedése nem lenne garancia a sikerre. Egyben a város legkisebb kávézója is, mégis annyi minden van benne, hogy csak kapkodja a fejlét a vendég. A Hild téren, a Skála aljában működő Arabica kávézó különc kis intézmény.