2025.10.14. (kedd)

2010: Halat, mi jó falat

2010: Halat, mi jó falat

Dátum:

A baconszalonnába göngyölt, filézett fogas osztályon felüli volt. A fokhagymakrém-leves megkedveltette magát. A gyümölcsleves tisztességesen megoldott feladatnak tűnt. A halászlé pedig az utolsó cseppig elfogyott. És mindezt előzékeny, igazi pincér tette az asztalunkra a Halászcsárdában, a hídnál.

Ahogy megszépült a Szabadság téri sarki ház, ott a Tisza-híd belvárosi felhajtójánál, úgy vált egyre hívogatóbbá a Halászcsárda. Először csak a déli menüt próbáltam ki, hiszen nem mindegy, hogy a napi, kötelező gyakorlatot miként teljesíti egy konyha és a személyzet. És többszöri próbálkozásra sem volt benne komoly hiba.

halaszcsarda2_400Aztán jöttek a hírek, hogy esténként és hétvégén is érdemes beülni a Halászcsárdába. Ami nem hivalkodó, inkább hangulatos hely. Ahol nem a külcsínnel, hanem a magára valamit is adó étterem lényegével, a konyhával akarják megfogni a vendégeket.

Szegedre nem lehet úgy elmenni, hogy az új híd lábánál, az ártérben, a két halászcsárda valamelyikébe ne menjen be az ember. Egyszerűen nem lehet velük melléfogni. Miért ne lehetne ilyet Szolnokon is találni? A Tisza fővárosában is kellenek olyan helyek, ahová a halétkekért érdemes betérni.

Most már állíthatom, hogy igen, Szolnokon is van ilyen. A Szabadság téri Halászcsárdában a kínálat bőséges, az adagok emberesek, a minőség pedig kiváló. Azt hiszem, nem csinálnak semmi különlegeset, nem mozdulnak a modern konyhaművészet felé, csupán becsületesen művelik azt, amit a többség egy halászcsárdától elvár. Nem tocsognak a zsírban, nem ver arcon a túlzott fűszerhasználat, a tányéron nem több a külcsín, mint a lényeg. A Halászcsárda konyhája egyszerűen az, ami.

Sokszor leírtam már, és most se tudom megállni, hogy ne pötyögjem ide: egy étteremben legalább annyit számít a pincér, mint a konyha. A Halászcsárdában ez is teljesen rendben van. Gyors, udvarias és figyelmes. Nem emlékszem, mikor jutott eszébe utólag egy pincérnek, hogy az ásványvízhez külön jeget és citromkarikákat is hoz, hátha úgy szereti a kedves vendég. És valóban! Olyan régen nem volt már ilyesmiben részem, hogy meg is feledkeztem róla. Az pedig, hogy a gyereknek rendelt fogás esetében felajánlja, fél adag is elég lesz, arra utal, hogy szíve mélyén visszavár bennünket.

Van is rá oka. Főleg ha arra gondolok, hogy a Halászcsárda árai megfizethetőek, így igazi alternatívája lehet a félnapot felemésztő, alaposan utána számolva pedig nem is biztos, hogy olcsóbb hétvégén otthon főzött nagy, családi ebédnek.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Megosztás:

Legfrissebbek

Hírlevél feliratkozás

spot_imgspot_img

További írások
Kapcsolódó

Gyerünk a térre!

Lehet, hogy nem itt látható az ország legnagyobb adventi koszorúja. Lehet, hogy nem ez a legjobb karácsonyi forgatag. Viszont ez itt van a Kossuth téren, és ha nem lenne, nekem hiányozna. Már csak egy kis hó kellene, ami kitart szilveszterig. Gyerünk a térre!

Három a magyar igazság?

Aki januárban nyit új kávézót, az vagy amatőr, vagy bátor, avagy nagyon biztos a dolgában. Aki a Kossuth tér közelében, a Városháza tövében, egy ilyen célra soha nem használt helyen teszi mindezt, arról akkor is érdemes beszélni, ha fenntartásaink vannak. Mert hátha három a magyar igazság.

Kecskesajt, lepény, Nagykörű

Ha nagyon elfogult akarok lenni, azt mondom: a Bor, mámor, Provence könyv egy semmivel sem érdekesebb európai vidéknek csinált kultuszt és turistaáradatot. Amennyiben csak kevésbé szeretnék részrehajló lenni, legyen elég annyi: kellemesen éreztük magunkat szombaton a Nagykörűi Tájház udvarán.

Sütő utcai Provence

Ilyen boltokat a Balaton-felvidéken meg hasonlóan felkapott turisztikai helyeken volt eddig szokás nyitni, nem a szolnoki Sütő utcában. A Kifli Store helye, indulásának időpontja és kínálata is annyira elképesztő, hogy az már a szerencsejáték határa. De az ilyesmihez szeretek én asszisztálni.