2025.08.27. (szerda)

Jó a kezdés

Jó a kezdés

Dátum:

"Aki minden nap iszik a papsajt levéből, az arra a napra megóvta magát a betegségektől" - áll Plinius középkori füvészkönyvében. Ha ekkora elvárásaink nincsenek is a Tiszai hajósok terének legújabb éttermével szemben, arra azért joggal számíthatunk, hogy valami különlegeset kapunk.

Számomra már az is örömteli, hogy a Tiszai hajósok terének legrégebbi háza – amelynek egyik felét a Galéria étterem foglalja el – a Papsajt étterem és kávéház megnyitásával teljes egészében megújult. Bár alapvetően nem nyúltak hozzá az épület külsejéhez, de a bejárat elé kihelyezett székek és terített asztal, a lobogó zászlók és a hangulatos nyárestéket ígérő belső udvar elsőre is igényes vendéglátóhely benyomását keltik. Belépve ugyan kicsit meglepő, hogy szinte belátunk a konyhába, bár ez inkább azt is sugallhatja, a hely kitalálóinak és működtetőinek a lényeg tekintetében nincs takargatni valójuk.

A Papasajt belülről nem óriási. Két szobányi helyiség, amiben talán negyven ember fér el kényelmesen. Az enteriőr szakember vagy az átlagnál jobb ízlésű tulajdonos munkája lehet. Még akkor is, ha nekem kicsit minimalista, és a belső helyiségben úgy érzem magam, mint egy olyan új lakásban, amit még nem laktak be.

Az étlapot már a bejárat előtt fellapozhatjuk, és két dolgot azonnal leszűrhetünk belőle. Az egyik, hogy nem akarnak bennünket áttekinthetetlen és felfoghatatlan tételszámú ajánlattal traktálni. Részben talán azért, mert lassan ez a honi éttermi trendektől is távol áll, részben pedig azért, mert becsapni se akarnak, hiszen ekkora konyhában nem lehet túl sok féle ételt tisztességesen és bármikor elkészíteni.

A másik, amit leszűrhetünk, elsősorban a napi menük kínálatából, hogy a Papsajt valóban új színt akar hozni a szolnoki éttermek kínálatába. A normál menü mellett ugyanis kínálnak fitness, gluténmentes, vegetáriánus, tejcukor érzékenyeknek szánt és paleolit menüt is. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy ezek egy részére nem vagyok rászorulva. Másik részéről pedig bevallom, egyelőre nem nagyon lehetne rávenni a fogyasztásukra, de elfogadva, hogy nem vagyunk egyformák, meghajolok az ötlet nagysága előtt. Sőt, kifejezetten szurkolok a Papsajtnak amiatt, hogy járjon sikerrel a kezdeményezésük.

Főleg, ha a hagyományos konyhát is becsülettel művelik. Márpedig az eddig kipróbált leveseik erre utalnak. Meg van bennük ugyanis az a szükséges plusz, ami egy konyhát különlegessé tehet, ami miatt feltétlenül azt kell mondani, jó a kezdés a Papsajtban.

Előző cikk
Következő cikk

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Megosztás:

Legfrissebbek

Hírlevél feliratkozás

spot_imgspot_img

További írások
Kapcsolódó

Az ízekben Amerika visszainteget

Elsőre meglepő a hely neve, és észrevenni sem könnyű. Belépve a szépen felújított régi házba viszont olyan élményt kaphatunk, ami az amerikai álmokat súrolja. Nem ettem még végig az étlapjukat, de azt kívánom nekik és magunknak is, hogy legyen erre idő. A Sütő utcai Pitvarban jártunk.

Délben, mint egy polgár

Ebédelni pedig kell. Délben vagy dél körül. Lehetőleg gyorsan és megfizethető áron. Az üzemi étkezdék kora lejárt, és menzára se járhat mindenki. Szerencsére egyre több szolnoki étterem ismeri fel, hogy egy jól eltalált déli menü is hozhat vendégeket. Szubjektív ebédkörkép.

Otthonos ízek

Vannak hétköznapi éttermek, amelyek éppen arra jók, hogy hét közben, munkaidőben egyszerű, de finom ebédet kínáljanak. Az ilyen helyek ajánlás útján találhatók meg. Például a Sütő utcában, a Le Diner Restaurant.

Vállalható múltidéző

Az utóbbi hónapokban többen is ajánlották. Aztán eldöntöttük, hogy vasárnapi ebéddel adunk egy esélyt a helynek. Még szerencse, hogy előző nap foglaltunk asztalt. A hangulat kicsit retró, az étlap kínálata ígéretes, és tulajdonképpen nem is csalódtunk a múltidéző Evezős csárdában.