2025.08.27. (szerda)

2010: Valami, de nem az igazi

2010: Valami, de nem az igazi

Dátum:

Becsülöm azokat a helyeket, ahol bárzongoristát fogadnak. Szeretem az olyan éttermeket, ahol az étlap nem sorszámozott felsorolás, hanem kellemes olvasnivaló. Ezek ugyanis arra utalnak, hogy valaki gondol valamit az adott helyről. Például az Andante-ről. Ami azonban még nagyon nem az igazi.

A készülő Tiszavirág-híd belvárosi lábánál, a Zsinagóga mellett található Andante azért lett szombat esti célpont, mert előző hétvégén remek zene szólt a teraszáról. Azt gondolom, hogy azok a vendéglátóhelyek, ahol igényes zenével próbálják szórakoztatni a betérőket, azaz valami pluszt adnak a konyha mellé, megérnek egy kísérletet. Nemcsak ezért, mert kiveszőben van az ilyenfajta szórakoztatás, hanem mert az ilyesmi azt üzeni: a tulajdonosnak vagy az étteremvezetőnek komoly céljai vannak a hellyel. Az ilyesmire pedig illik odafigyelni.

andante-1_400Az Andante-ban nem is indult rosszul az este. A zongoránál Bánfi Miklós kitűnő improvizációkkal szólaltatta meg a legnagyobb filmslágereket és magyar sanzonokat. Játéka felért a Filmmúzeum egykori Bárzongorista versenyének legjobbjaiéval. Diszkrét volt és szórakoztató.

Az étlap is figyelemreméltó. Nincs azzal semmi baj, ha valahol nem százas nagyságrendben sorolják fel a kínálatot. Az e fajta szerénység arra utal, hogy a hely működtetői tisztában vannak korlátaikkal, és azokat nem akarják megerőszakolni. Lehet válogatni és akár jót is enni egy harmincas menüsorból is.

A bajok azonban itt kezdődtek. Ha szombat este a pincérnek azt kell mondani, hogy sajnos a gomolyasajt elfogyott, és nem is tud helyette gyorsan mást ajánlani, az baj. Ha egy perccel később az is kiderül, hogy nincs a konyhán trappista sajt, de azért a Mátrai kézműves sajttálat még el tudják készíteni, akkor valami már nem stimmel. És ha mindezek tetejébe kihoznak egy olyan sajttálat, amelynek tartalmát bármelyik ABC-ben össze lehet válogatni, akkor az már javíthatatlan hiba. Az pedig a pofátlansággal ér fel, hogy a sima bolti sajtokból összerakott tálért minden további nélkül kiszámlázták a Mátrai kézműves tál árát.

És ezzel nem értem a bajok végére. Gasztronómiailag alulművelt vagyok, tehát az éttermeket az általam kedvelt ételek alapján ítélem meg. Van egy nagyon primitív skálám: gyümölcsleves, tiramisu, limonádé. Három nem túl bonyolult, ugyanakkor szívvel és ötletekkel elkészíthető dolgok, amelyek rengeteget elárulnak egy helyről. Az Andante tiramisuja például azt, hogy a desszerteket csak le akarják tudni. Ilyen vacak, ehetetlen tiramisunak nevezett ételhalmot még nem láttam.

A Tiszavirág híd átadásával az Andante a város három legjobb helyen lévő vendéglátó-ipari egységének egyike lehet. Ami ott történik nem csak a tulajdonosra és az étteremvezetőre tartozik, hanem a városra is. Amennyiben ott lélektelen vackokat szolgálnak fel, akkor Szolnok hírét veszélyeztetik. Tehát van még a helynek 2-3 hónapja, hogy a bárzongorista és az étlap által kijelölt útra visszataláljon.

Kellemetlen, de úgy távoztunk az Andante-ból egy könnyed szombat esti vacsoráról, hogy a zongorista volt a legjobb. De ezért nem a zongoristát kell kirúgni!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Megosztás:

Legfrissebbek

Hírlevél feliratkozás

spot_imgspot_img

További írások
Kapcsolódó

Reményteli lehetne

Első próbálkozásra a konyha kifejezetten remek, sőt, kétségtelenül benne van a szolnoki TOP3-ban. A felszolgálással már voltak gondok, miként az audiovizuális körítéssel is. A hosszú-hosszú várakozás után megnyílt Sörárium étterem viszonylag jó alapokról indul, de van még hová fejlődnie.

Jaj, Tisza!

Adtam egy újabb esélyt Szolnok egykor legendás éttermének a Tisza szállóban. A jó szándékom elvitathatatlan, hiszen a családomat vettem rá, hogy próbáljuk ki a vasárnapi svédasztalos ebédet. Ezúton is elnézést kérek tőlük. Mert amit kaptunk, az mindent alulmúlt.

Délben, mint egy polgár

Ebédelni pedig kell. Délben vagy dél körül. Lehetőleg gyorsan és megfizethető áron. Az üzemi étkezdék kora lejárt, és menzára se járhat mindenki. Szerencsére egyre több szolnoki étterem ismeri fel, hogy egy jól eltalált déli menü is hozhat vendégeket. Szubjektív ebédkörkép.

Hétköznapok becsülete

Sokkal több hétköznapi ebédet fogyasztunk, mint ünnepit. Emiatt érdemes megbecsülni azokat a helyeket, ahol a hétköznapokat is tisztességesen, sőt vállalhatóan és szerethetően oldják meg. A jó konyhát, a normális árakat, a rendes kiszolgálást, azaz a becsületes munkát visszaigazolja a közönség.