2025.10.14. (kedd)

Margaréta one man show

Margaréta one man show

Dátum:

A Margaréta Pizzéria élvezetéhez kellett egy trükköt találni. Amióta ez működik, sokkal szívesebben járunk a Pólya Tibor utcára nyíló, tabáni vendéglőbe. Amelyik egy igazi one man show.

margareta-2_400Lehet, tévedek, de emlékeimben úgy él, hogy a Pólya Tibor utcai pizzéria volt az első ilyen jellegű intézmény a városban. Pici, olaszos étterem, ahol viszonylag sok pizzából – feltétből – lehetett választani már akkor is, amikor ez még Pesten sem volt megszokott. Régen ez igazi különlegességnek számított Szolnokon.

És az elmúlt két évtizedben a Margaréta Pizzéria nem sokat változott. Ami nem baj. Továbbra is a város legkisebb étterme: talán ha húszan elférnek a sorház nappalijában kialakított helyiségben, amit a kerthelyiség maximum ennyivel tud még megtoldani. Persze ennyi vendéget én még soha nem láttam benne, ami nem is gond, mert félő, hogy a nagyobb tömeget nem bírná a személyzet.

A Margaréta Pizzéria egyik különlegessége ugyanis a személyzet. Hogy az pontosan hány főből áll, el nem tudom képzelni. Az elmúlt két évtizedben én mindig csak azt a kedves, szemüveges urat látom a placcon. Én ott mástól még nem rendeltem, de azon se lepődtem meg, amikor házhoz szállítást kértünk, és a gyönyörű, régi, eredeti barna 244-es Volvóból is ő szállt ki kezében a dobozokkal. Ezek alapján nem lepődnék meg azon sem, ha a pizzákat is ő készítené, ami némi magyarázattal szolgálna az évek óta változatlan ízekre is. Amit szeretek.

Persze a Margaréta Pizzéria rákfenéje is ez az egyszemélyes működés. Aki próbált már éhes kiskorúakkal étteremben kulturáltan viselkedni, az könnyen megérti, hogy miről beszélek. Az érkezés és a megrendelt ételek asztalra kerülése között eltelt idővel arányosan csökken a jól viselkedési együttható. És hiába magyarázzuk, hogy ez az a finom pizza lesz, amit mindenki szeret, amíg az nincs az asztalon, nem vagyunk egy minta család.

De nem azért vagyunk, hogy a problémákat megoldatlanul hagyjuk. A párom szülei találtak egy zseniális megoldást a gondunkra. Ha tudjuk, hogy a Margarétában akarunk a gyerekekkel vacsorázni, körülbelül a várható érkezés előtt fél órával odatelefonálunk, bediktáljuk a rendelést, és azonnal jelezzük, hogy nem kérünk házhoz szállítást, inkább mi megyünk házhoz, mármint vendéglőhöz. És kényelmesen felöltözünk, vagy elintézünk még néhány apróságot, és miután beléptünk és leültünk, már szinte azonnal jön is a megrendelt ételünk.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Megosztás:

Legfrissebbek

Hírlevél feliratkozás

spot_imgspot_img

További írások
Kapcsolódó

Szolnoki isler

Tessék délután elsétálni a Dózsa György utcába. Az utca felénél pedig beleszagolni a levegőbe. Ez persze kínzás lesz, mert a Gourmand Sütiház ilyenkor általában már vagy nincs nyitva, vagy üresek a pultjai. Ha a habos isler valóban szolnoki specialitás, akkor az egyik legfinomabb változatát itt készítik.

Színkavalkád illatorgiával

Egész biztos, hogy ez Szolnok három legszebb helyének egyike. Nem értek a virágokhoz és a kertészkedéshez, de ami a megyeháza mögötti Rózsakertben kezd kialakulni, az levesz a lábamról. Ráadásul ez egy olyan hely, amit nem lehet kétszer ugyanúgy látni és érezni.

Gyerekkorom sütijei újra

A Dózsa György utcában lévő Gourmand sütőház és kézműves cukrászda ismét rászoktatott gyerekkorom egyik kedvenc süteményére, a kozáksapkára, amit egyesek hólabdának neveznek. Ez épp oly lényegtelen, minthogy lagzis vagy falusi süteményeknek nevezzük-e a Gourmand csodáit.

Még egy Várkaput!

A legjobb, ami eddig a Várkapuban történt, a kávézó, ahol van értelme ajánlatot kérni, ahol többször is el tudják készíteni az ország egyik legjobb lattéját, ahol érdemes süteményekről álmodozni. És ezúttal is vonatkoztassunk el az épülettől, a kiállítástól és az elhúzódó beruházástól!