2025.10.14. (kedd)

A remény kávézója

A remény kávézója

Dátum:

Bezár egy kávézó, nyílik helyén egy másik. A régies hangulatú Nosztalgia másfél évig bírta a Szapáry végén. Két hónap szünet után azonban ugyanott megnyitott a modern Contador. Saját pörkölésű kávét mérnek, és úgy tűnik, a vendég szeretetében sem lesz hiány. A Szapáryért is tesszük, ha betérünk.

Szerettem a Nosztalgiát. Egyszerűen azért, mert jó helyen volt, és jópofának tűnt az a kicsit ódivatú hangulat, amit a dizájnjával árasztani próbált. Tényleg sajnáltam, amikor az új év elején már nem nyitották ki a spalettákat, és félve vártam, vajon mi lesz a sorsa ennek az egyébként remek helyen lévő üzletnek. Ha végre sikerülne az elképesztő állapotban lévő járdát rendbe tenni, eltűnnének a széthulló vasbeton virágtartók, a Tiszai hajósok és a Kossuth tér közötti korzó válhatna a Szapáryból. Olyan sétára inspiráló utca, amit hangulatos, helyi üzletek szegélyeznek. Ahogy a gyaloghíd átadása után ez be is indult, és aminek egyik fontos eleme volt az itt működő kávézó.

De bezárt a Nosztalgia. Viszont március elsején megnyitott a Contador. Tehát nem reménytelen a Szapáry. Persze azért nem árt, ha a városért, a majdani korzóért, a helyi kereskedelemért és vendéglátásért nemcsak szóban izgulunk, de – még ha pénzbe is kerül – teszünk is érte valamit. Ráadásul a Contador esetében úgy tűnik, nem a semmire adjuk ki a pénzünket.

A belső tér pici, de hangulatos. Az egyszemélyes kiszolgáló pult mellett állva is kávézhatunk, miközben a barista munkáját figyeljük. A hatalmas, Szapáryra néző portál mögött bárpultszerű asztal, magas székekkel invitálja az egyedül érkezőket. A bejárattal átellenben pedig maximum egy nagyobb társaság foglalhat helyet. A bútorok szépek, kényelmesek, a Hatás Reklám által festett falak pedig szórakoztatóak.

Rendeljenek! És mielőtt kortyolnának, vegyék szemügyre a poharakat és a tányérokat. Modern, igényes, vicces szervizkészlettel dolgoznak. A kemény műanyag csészék dupla falúak, amitől nemcsak teltebb érzetünk lesz, de a forró ital is könnyebben fogható. Mondjanak bármit: nekem tetszik, és ezek után idegennek érezném ebben a térben a nehéz üveget vagy a csicsás porcelánt.

Bevallom, nem értek a kávékhoz. Mindösszesen kétfélét tudok megkülönböztetni: azt, amelyik ízli, és azt, amelyiket az asztalon hagyok. Azt is el kell ismernem, hogy a kávézást meg a kávéházakba járást is inkább szórakozásnak, közösségi élménynek tekintem, sem, mint az éltető fekete magamhoz vételének. Így csak annyit érzek ildomosnak megjegyezni, hogy a Contadorban először fogyasztott karamellás latte elfogyott a dupla falú, magas pohárból. Ahogy a velem kávézó, és hozzáértő kékszemű csészéje is éppúgy üres maradt, mint a két tányér, amin eredetileg a Bozsó-pékség süteményei voltak.

Tehát a kínálat és úgy tűnik, a kínálás is rendben lesz a Contadorban. Már csak azért is, mert Szolnokon pörkölt, tehát friss kávéval dolgozik a saját, versenyekre is járó baristájuk. Illetve abból kifolyólag is, mert a tulajdonos, Lafferton úr is nagyon komolyan gondolja ezt az új vállalkozását, és úgy hordja tenyerén a vendégeket, mintha mindenkit egyenként szeretne meggyőzni, hogy jöjjenek máskor is.

Bár nekem nem esik naponta útba – pedig már hétkor nyitnak -, mégis azt mondom: kezdő törzsvendégük lettem. Mert szeretem a hangulatos helyeket, tisztelem, ha valaki nagyon akar. Továbbá esélyt szeretnék adni a Szapárynak és ezzel Szolnoknak. Tartsanak velem!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Megosztás:

Legfrissebbek

Hírlevél feliratkozás

spot_imgspot_img

További írások
Kapcsolódó

Jó a kezdés

"Aki minden nap iszik a papsajt levéből, az arra a napra megóvta magát a betegségektől" - áll Plinius középkori füvészkönyvében. Ha ekkora elvárásaink nincsenek is a Tiszai hajósok terének legújabb éttermével szemben, arra azért joggal számíthatunk, hogy valami különlegeset kapunk.

Házhoz, vékonyat

Nincs azzal semmi baj, ha az ember otthon szeretné étteremben érezni magát, azaz nem akar babrálni az étel elkészítésével, hanem csak rendelni és enni szeretne. Mondjuk egy jó pizzát. Ami lehet különlegesen vékony, melegen házhoz szállítva. Néhány hónapja erre vállalkozik a szolnoki Pizza Home.

Szapáry sirató

Nem sikerült életben tartani a "Védendő madarat". Nem élte túl a nyarat a "Sütő utcai Provence". Az egészséges táplálkozás zászlajára tűző Dzsúzó pedig előbb zárt be, mint eljutottam volna oda. Némi reményt jelenthet a megújult "a görög", és nemrég nyílt San Marzano.

Védendő madár

A Nagykörűből származó pékáruik egészen különlegesek. Mintha leveles tésztából lenne göngyölve a csiga. A teák is kiválóak, a speciális kovászos kenyérből készülő hagyományos- és melegszendvicseik pedig parádésak. Nagyon jó kis hely a Bagoly kávézó a Szapáry úton.